Jdi na obsah Jdi na menu
 


V čem je zakopaný čert?!

Nemůžu vymazat z hlavy jeden rozhlasový rozhovor, který už se udál před pár lety. Jaroslav Dušek popisoval, v čem tví v pohádkách a příbězích princip čerta nebo, chcete-li, ďábla. Jeho trik tkví v tom, že lidem nabízí za jejich duši něco, čeho by třeba mohli dosáhnout i sami, ale až po dlouhé době a hromadě dřiny. Ale čert Vám nabídne to co chcete HNED!

Když se podívám na dnešní dobu, tak to vůbec není věc z pohádky kterou nabízí čerti. Kdepak, je to všude! Všichni to nabízejí, všichni to chtějí. Všichni chtějí, aby bylo nádobí umyté hned, chtějí mít hned dobrou práci, hned vydělávat spoustu peněz, hned mít krásné a plně zařízené bydlení, hned mít nejnovější model telefonu, hned napsat všem na síti co dělají a hned dostat odpověď, hned zhubnout.... 

Vše je možné si hned koupit, na vše si půjčit. Stojí na tom celá ekonomika! Na tom že něco potřebujete, ale hlavně chcete HNED! Chcete chleba? Můžete si ho upéct, ale to chvíli potrvá. Lepší a hlavně rychlejší je si ho koupit. Že neumíte péct? lze se to naučit. Že nemáte čas? Ale máte, jen ho na to nechcete vyčlenit.

Takže mají lidé více času. Hlavně na nákup více věcí. Pak se ale nějak z nich vytrácí vytrvalost, vůle něčeho dosáhnout menší či větší dřinou. A výsledek? Že je netěší, když něco získají. Že neumí sami sebe poplácat na rameni za svůj úspěch.  Těší je, když si něco koupí. A tak kupují a kupují věci, co jim udělají radost, v lepším případě. V horším případě antidepresiva, aby se zbavili HNED deprese a frustrace, kterou mají z toho, že už je ani nakupování netěší.

Čert tedy nejspíš původně nebyl čert, ale možná jen prodejce zboží.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář