Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 7. 2015

Co je to sakra "tamagoči" ?

V době, kdy pro mě bylo symbolem pokroku ESO na nejmenované televizní stanici , jsem měla spoustu hraček. Plyšáci zastupovali snad všechny středoevropské živočišné druhy, kostky na stavění se vešli pouze do krabice velikosti přepravky a z lega se dala sestavit párty pod palmami. Pravda...ta jedna barbie nebyla opravdová od Matella, a ta co asi byla pravá vypadala hnusně, neb jsem ji prostě musela ostříhat.

V té době to zhruba začalo. Měla jsem pocit, že jsem moderní světa znalé dítě co vlastnilo dost hraček i solidní zásobu Céček. (pravda, ty už tehdy asi měly období své největší slávy za sebou) Dost jsem se tenkrát orientovala v reklamních skečích. Naše ty krátké barevné a hudebně různorodé příběhy nebavily, já je uměla nazpaměť. Dokázala jsme odhadnout, zda je reklama na ariel nebo jar dřív, než ty hezké hospodyňky ukázaly, co mají vlastně špinavé. Právě proto jsem nechápala, jak mi taková "super věc" mohla uniknout. 

"Ty nevíš co je to "tamagoči" ? Spolužačky na mě koukali velice nevěřícně. Já taky zírala nevěřícně. Co to má jako být? Dodnes nevím, jak se to píše, a ani po tom nepátrám. Posléze mi začala jedna spolužačka vysvětlovat, co že to ta záhadně pojmenovaná věc vlastně je. Druhá mezitím žužlala v rukou jakousi větší plastovou klíčenku s displayem, na kterém se kutálel jakýsi černý patvar. 

Princip byl relativně jednoduchý. V té klíčence jste měli zvířátko, a posílali jste ho tlačítky jíst, spát, nebo vyvenčit. Pokud jste to nedělali správně, zvířátko chcíplo. Všem kamarádkám to chcíplo. Dříve či později. Vlastně to byla velice nenáročná náhrada štěněte/kotěte.... A nejenže jsem tehdy nezatoužila, mít hračku, kterou měli všichni moji vrstevníci, vlastnit. Po deseti minutách, kdy jsem ji mohla "opatrovat", jsem došla k závěru, že je to nudná blbost.

Již tenkrát mě technoligicky vyspělá náhrada živého zvířete nechala v nepochopení. Od těch dob mívám stejný pocit čím dál častěji. Pocit, nebo spíše otázku, která se hlásí kdykoli je něco složené z polovodičů a nebo prostě jen příliš moderní. "A k čemu to je sakra dobré?" Proč je lepší mačkat čudlíky, než jít venčit psa s kámoškou? Určitě Vás odpovědi napadají, pokud nejste jako já. Napište mi je :-). protože pokud mám přežít v moderní době, musím se vrátit na začátek. Tam, kde jsem poprvé odmítla následovat vývoj kupředu. Kdy jsem se odvrátila od proudu a ne, že jsem "tamagoči" neměla, (to přeci jen tehdy záviselo na rodičích) ale já ho především, ani nechtěla.

27.7.2015

Opice

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář